Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η φυλετική ιστορία της Ινδίας

Σημαντικά στοιχεία για την φυλετική ιστορία της Ινδίας βρίσκουμε στην διάλεξη του Μ.Η. Krishna, προέδρου του Ανθρωπολογικού τομέα του 29ου Indian Science Congress. Μετά την απαρίθμηση των φυλών που κατοικούν στην Ινδική χερσόνησο, ο Ινδός επιστήμονας προβαίνει στην μελέτη της φυλετικής ιστορίας της κάθε μίας, συνθέτωντας την φυλετική ιστορία της χώρας. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την ιστορία των γλωσσών και των πολιτισμών, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με τον φυλετικό παράγοντα. Εδώ θα εστιάσουμε στο αμιγώς ανθρωπολογικό κομμάτι.

Το μεγαλύτερο μέρος της φυλετικής ιστορίας της Ινδίας ανήκει στην προϊστορία. Επειδή τα παλαιοανθρωπολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία είναι πενιχρά, η ανάλυση βασίζεται κυρίως στην σύγχρονη φυλετική σύνθεση της χώρας. Πρωτοπόρος στην μελέτη της φυσικής ανθρωπολογίας της Ινδίας υπήρξε ο Βρετανός ανθρωπολόγος Sir Herbert Risley. Άλλοι μεταγενέστεροι ερευνητές ήταν οι Egon von Eickstedt, B.S. Guha και άλλοι. Η φυλετική ταξινόμηση που παραθέτει ο Krishna βασίζεται στο έργο του Eikcstedt.

Οι φυλές της Ινδίας είναι οι εξής (σε παρένθεση η ορολογία του Krishna):...

- Indid (Indic), ο πιο διαδεδομένος, με κατανομή σε όλη τη χώρα
- Melanid ή Dravidian (South-Indic), στη νότια Ινδία, τυπικός για τις κατώτερες κάστες
- North Indid (North-Indic), στα βορειοδυτικά της χώρας, με πιο Ευρωπαϊκά γνωρίσματα, πιο ψηλός και σχετικά πιο λευκός, τυπικός για τις ανώτερες τάξεις
- Brachid (Brachic), βραχυκέφαλοι της ανατολικής και δυτικής Ινδίας

Λιγότερο διαδεδομένοι τύποι είναι οι εξής:
- Indo-Nordics, δολιχοκέφαλοι με ανοιχτά μαλλιά και μάτια, πιθανόν σχετιζόμενοι με τους Καλάς
- Orientalic, αναφέρονται ως βραχυκέφαλοι, αν και μάλλον μιλά για τους δολιχοκέφαλους Arabid που έφεραν την Ισλαμική θρησκεία στην Ινδία.
- Gondid (Gondic), Αυστραλοειδείς της κεντρικής Ινδίας
- Malid (Malic), Αυστραλοειδείς στα δάση της νότιας Ινδίας
- Veddid (Veddic), Αυστραλοειδείς στη Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη)
- Andamanid (Negritic), νεγροειδείς στα νησιά Andaman
- Melanesic(?), νεγροειδείς
- Paleomongolid (Paleomongolic), μογγόλοι της ανατολικής Ινδίας
- Tibetid (Tibetic), μογγόλοι της ευρύτερης περιοχής του Θιβέτ
- Assamic, Burmic (υποτύποι του Palemongolid)
- Oceanic (μάλλον Deuteromalayid)

Σύμφωνα με τον Krishna, οι Negritos ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Ινδίας, απομεινάρια των οποίων αποτελούν οι Andamanid, που πλέον έχουν περιοριστεί στα απόμακρα νησιά τους. Ακολούθησαν οι Αυστραλοειδείς, οι οποίοι εντοπίζονται σήμερα κυρίως ως Veddid, περιορισμένοι στα νότια της χώρας και σε δασώδεις περιοχές. Στη συνέχεια οι Indid εισήλθαν από τα βορειοδυτικά, περίπου 8 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν, καταλαμβάνοντας σχεδόν όλη τη χώρα. Έφεραν υψηλότερο πολιτισμό, επέβαλλαν τη γλώσσα τους και μίχθηκαν με τους Αυστραλοειδείς, δημιουργώντας τον μεταβατικό τύπο Melanid στα νότια.

Επόμενοι που εισήλθαν στη χώρα φαίνεται να ήταν οι Brachid, οι οποίοι καταλαμβάνουν μια ζώνη από τα δυτικά έως τα δυτικά της χώρας, διασχίζοντάς στη στο κέντρο. Πιθανότατα προήλθαν από το Βαλουχιστάν και επεκτάθηκαν προς τα ανατολικά. Η τελευταία μαζική φυλετική μετακίνηση ήταν αυτή των North Indid, που εισήλθαν από τα βορειοδυτικά της χώρας, όπου πλειοψηφικά ζουν μέχρι και σήμερα. Τους βρίσκουμε στην Ινδία ήδη το 1500 π.Χ. φέρνοντας τον Βεδικό πολιτισμό.

Αρκετές φυλές εισήλθαν τα ιστορικά χρόνια, χωρίς όμως να επηρεάσουν σημαντικά την γενική φυλετική εικόνα της χώρας. Αραβικοί ήρθαν με τους Άραβες φέρνοντας το Ισλάμ, Νορδικοί/Ατλαντοειδείς με τους Άγγλους αποικιοκράτες, διάφορα μογγολικά στοιχεία στα ανατολικά, κτλ. Όλα τα κύρια φυλετικά στοιχεία της Ινδίας εισήλθαν στη χώρα προϊστορικά και αποτελούν μέχρι και σήμερα την συντριπτική πλειοψηφία του Ινδικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.