Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η ανθρωπολογία της Ιορδανίας

Πλήθος μελετών πραγματοποίησε στη Μέση Ανατολή ο William Shanklin. Η Ιορδανία ήταν μία από τις χώρες που μελέτησε στην δημοσίευσή του με τίτλο "The anthropology of Transjordan Arabs", που βρίσκουμε σε παρουσίαση στον περιοδικό L'Anthropologie. Η Ιορδανία είναι μια χώρα Αραβική χώρα, ακόμη και με την ανθρωπολογική έννοια του όρου, όπως θα φανεί και από τις μετρήσεις.

Το δείγμα αποτελούνταν από 791 Άραβες της κεντρικής και νότιας Ιορδανίας. Η βασική μέτρηση που ελήφθη ήταν ο κεφαλικός δείκτης. Σχεδόν όλοι όσοι μετρήθηκαν ήταν δολιχοκέφαλοι, με τον μέσο κεφαλικό δείκτη να βρίσκεται...
στο 77,3. Το ποσοστό μεσοκέφαλων είναι μικρό, ενώ των βραχυκέφαλων σχεδόν αμελητέο.

Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν το πιο πρώιμο στοιχείο στην περιοχή, εννοώντας εμμέσως ότι οι όποιοι βραχυκέφαλοι εισήλθαν αργότερα. Ο κεφαλικός δείκτης αυξάνει προς τα βόρεια και βορειοανατολικά. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, προκύπτει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στον δολιχοκέφαλο Αραβικό τύπο, ενώ υπάρχει μια μειοψηφία κυρίως στον βορρά που ανήκει στον Αρμενοειδή τύπο. Ιρανικοί δεν φαίνεται να υπάρχουν στη χώρα σε σημαντικά ποσοστά.

Σε άλλη μελέτη του ιδίου συγγραφέα για τους Βεδουΐνους της ευρύτερης περιοχής, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Anthropological Institute σε άρθρο με τίτλο "The Anthropology of the Rwala Bedouins", σε παρουσίαση εδώ, δίνονται περισσότερες ανθρωπολογικές μετρήσεις και παρατηρήσεις.

Το χρώμα του δέρματος βρέθηκε ανοιχτό έως συνηθέστερα σκούρο καστανό. Το χρώμα των μαλλιών ήταν τυπικά καστανό ή μαύρο. Η μορφή της τρίχας ήταν ίσια ή κυματιστή. Σε αρκετά άτομα η τριχοφυΐα στα μάγουλα είναι αραιή.

Το χρώμα των ματιών ήταν καστανό και σε μονοψήφια ποσοστά ενδιάμεσο. Η μύτη τους τυπικά ξεκινά από ψηλά, έχει ίσιο κορμό και συνήθως κυρτή απόληξη. Η διζυγωματική διάμετρος και η διάμετρος του σαγωνιού είναι σχετικά χαμηλά. Οι κλασικές μετρήσεις δείχνουν ότι κυριαρχεί η δολιχοκεφαλία, η λεπτοπροσωπία και η λεπτορρινία. Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στον Αραβικό τύπο, ο οποίος βρίσκεται στην καθαρή του μορφή στην έρημο, ενώ τα αστικά κέντρα έχουν πιο μικτό πληθυσμό.

Με λίγα λόγια, οι κάτοικοι της Ιορδανίας ανήκουν κυρίως στον Αραβικό τύπο και δευτερευόντως στον Αρμενοειδή ή Ιρανικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.